•    AGC (Automatic Gain Control) - Automatikus erősítés szabályozás
A környezeti fényviszonyoktól függően egy bizonyos fényerő alatt bekapcsol, biztosítva a kamera kielégítő működését szélsőséges fényviszonyok között. Különösen gyenge fényviszonyok esetén a kapott képen jelentősen nőhet a zaj.


•    ATW - Automatikus fehér színegyensúly követés.
A kamera ATW módban folyamatosan korrigálja az egyes színösszetevők arányát, annak érdekében, hogy a lehető legjobb színhűségű képet jelenítse meg a kamera.


•    Auto Flip - Automatikus átfordulás
Speed dome kameráknál függőlegesen döntve és tovább billentve automatikusan 180°-kal vízszintesen elforgatja a kamerát a helyes le/fel irány megtartása végett.


•    AWB (Automatic White Balance) - Automatikus fehér színegyensúly.
A környezeti fényviszonyoktól (színhőmérséklettől) függően a kamera által mutatott objektumok színe eltérhet a valóságostól. Az AWB alkalmazásával kiküszöbölhető a probléma, és a színhűség is növelhető.


•    BLC (Back Light Compensation) - Háttérfény kompenzáció
A megfigyelt tárgy hátteréből érkező, jelentős mennyiségű fény esetén BLC alkalmazása nélkül az objektum háttere beégne. A korszerű kamerák már képesek ezt a jelenséget csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni. Az OSD kezelőfelülettel rendelkező eszközök esetén legtöbbször lehetőség van szelektív területek kijelölésére, ellentétben a hagyományos kamerákkal, ahol csak a teljes képre tudjuk engedélyezni vagy tiltani a kompenzációt.


•    CCD
Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényt feldolgozza, és továbbítja a képalkotó elektronikai áramkörök felé.


•    CMS program
Több DVR képének vezérlése, és azok képének megjelenítése egy egységes felületen a számítógépes hálózaton keresztül.


•    Day and Night
Magas kontraszt, tiszta és részletgazdag kép kialakításának képessége rossz fényviszonyok között, vagy sötétben, ami lehetővé teszi egy tárgynak nem csupán a megfigyelését, de az azonosítását is.


•    Digitális zoom
A hagyományos optikák zoom tartományának digitálisan x-szeres növelésére alkalmas. Nagy értékű szorzó alkalmazásával a kapott kép pixelessé, zajossá válhat. Ügyelni kell arra, hogy csak az eredeti kép középső része kerül nagyításra.


•    DNR/SDNR (Super Digital Noise Reduction) - Szuper digitális zajcsökkentés.
A gyengébb fényviszonyok esetén keletkező képzaj az érzékenyre állított videó mozgásérzékelők esetén felesleges riasztásokat és rögzítéseket indít el. A funkció alkalmazásával a kép zajmentesebb lesz, valamint a DVR-en növelhető a rögzítési időtartam.


•    Eclipse
A funkció lehetővé teszi a kamera extrém erős fényviszonyok közötti telepítését (pl. autóbejáratnál, a beérkező autók fényszórójával szemben). Alkalmazásakor a kép túl világos területeit egy digitális maszkkal kitakarja, valamint ezeket az írisz vezérlésénél figyelmen kívül hagyja. A kapott kép így mindig tiszta és kiváló minőségű.


•    ESC AES (Elektronikus Shutter) - Elektronikus íriszvezérlés
A CCD kiolvasási sebességét növeli, vagy csökkenti a kimenő videójel nagyságával fordítottan arányosan. Működésének alapja megegyezik a hagyományos, filmes fényképezőgépek zársebesség szabályozásával. Javasolt alkalmazása: beltéri vagy közel állandó fényviszonyok esetén.


•    Vízszintes felbontás
A kamera által előállított elektronikus képen megkülönböztethető sorok számát jelenti. A nagyobb felbontás élesebb és részletgazdagabb képet eredményez. Növelve a felbontást a felismerhetőség is nő.


•    Fehér színegyensúly
A különböző fényviszony-változások hatásainak korrigálására a kamerák a fehér egyensúly változtatásával igyekeznek színhelyes képet megjeleníteni. Állandó fényviszonyok esetén elegendő egyszer, változó fényviszonyoknál érdemes a folyamatos követést beállítani.


•    Fényérzékenység (Lux)
A kamera által kiértékelhető kép szolgáltatásához szükséges fénymennyiség. Tájékoztatásul: egy 0.5Lux vagy annál érzékenyebb kamera egy átlagos sötétítővel befüggönyözött helyiségben kielégítő képet szolgáltat. Másik megközelítésben: 1Lux fénymennyiség = 1 égő gyertya fényereje 1 m távolságban.


•    Fókusztávolság
Az objektív azon tulajdonsága, hogy mekkora nagyítással állítja elő a képet. Megadása mm-ben történik. Minél kisebb a fókusztávolság, annál nagyobb a látószög, és fordítva.


•    H.264 tömörítés
H.264/AVC/MPEG-4 Part 10 (H264, H-264)-ként is ismert tömörítési eljárás, mely nagyobb fokú tömörítés mellett is jobb képminőséget szolgáltat. Rögzítéskor azonos tárkapacitás és minőség esetén kb. 30%-al nö a rögzítési időtartam. Hálózati képátvitel esetén azonos felbontású képek átvitelekor alacsonyabb sávszélesség szükséges vagy azonos sávszélességen nagyobb fps értékű videójel továbbítható.


•    IP védettség
Az IP szám jelentése a behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatolások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.


•    IR hatótávolság
Az IR sugárzók fényének hatótávolsága, melyen belül az IR megvilágítás mértéke még megfelelő mértékű a kamerák számára.


•    IR LED
Az IR sugárzókban található LED fényforrás, mely speciális infravörös fényt bocsát ki, lehetővé téve az erre a fényre érzékeny kamerák használatát akár teljesen sötét környezetben is.


•    Mozgásérzékelés
A digitális eszközökben található mozgásérzékelés funkció nem más, mint a képtartalom változását figyelő áramkör. Alkalmazása esetén figyelembe kell venni, hogy akár egy autó reflektorának visszaverődése is kiválthatja a jelzést.


•    MPEG-4 tömörítés
Igen kis bitsebességű tömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a képek nagyfokú tömörítését jelentős minőségromlás nélkül. Az így kapott képek tárolás esetén kis helyet igényelnek, hálózaton keresztüli továbbítás esetén kis sávszélesség foglalással továbbíthatók.


•    OSD
Digitális eszközök kezelőfelülete, mely bővebb lehetőségeket ad a beállításokra, mint a hagyományos dig-kapcsolós megoldás.


•    Power IR LED
A LED technológia egyik újdonsága, mely lehetővé teszi, hogy egy LED-en belül érjük el azt a világítási teljesítményt, mely korábban csak 10-szeres nagyságrendű hagyományos méretű LED-el volt elérhető.


•    Pre-alarm
Különböző riasztási események bekövetkeztekor a felvétel nem az adott pillanattól kezdődik, hanem már az azt megelőző néhány másodperc is rögzítésre kerül. Alkalmazásával lehetőség van a riasztást kiváltó eseményt megelőző időponttól követni azt.


•    Privát zóna
A kamera által megfigyelt területen, a megjeleníteni nem kívánt részletek kitakarására szolgál. A maszkolt résznek a kapott képből történő utólagos helyreállítására nincs mód.


•    Rejtett kábelezés
A megfigyelésre használt kamerák kábelezésének védett módon történő kialakítását teszi lehetővé.


•    Remegésmentesség (Flickerless)
50 Hz-es feszültséget használó megvilágítás esetén remegés keletkezhet a képen. A funkció használatával a jelenség csökkenthető, megszüntethető.


•    SBLC (Super Back Light Compensation) - Szuper Háttérfény kompenzáció
Az SBLC funkció alkalmazásakor a kamera DSP processzora több önálló területre osztja fel a képtartományt. Az egyes egységekben megkeresi a főbb részeket, valamint a túlvezérelt területeket figyelmen kívül hagyja. Ezután egy komplex algoritmussak állapítja meg a szükséges kompenzáció mértékét.


•    Szoftveres DayAndNight
A valós DayAndNight kamerákkal ellentétben nincs mozgatható IR szűrő, gyengébb fényviszonyok esetén elektronikus úton, erősítő áramkörök alkalmazásával jelenik meg a fekete-fehér kép.


•    Super HAD
A SONY speciális technológiája a Super HAD CCD. Ezekben a szenzorokban a fényérzékeny cellák mérete viszonylag nagyobb és a két cella közti távolság minimálisra van csökkentve. Ennek köszönhetően a CCD jó hatásfokú, alacsony fényerősség mellett is jó minőségű képet ad. A szokásos színszűrőkön túl ezek a CCD-k még egy smaragdzölddel is rendelkeznek a természetes látható fény spektrumának megfelelően. Így az RGBE színszűrő mátrix segítségével jó színhűségű képet kapunk. Összességében a Super HAD szenzorokkal ellátott kamerák jobb minőségű képet biztosítanak, az apróbb részletek jobban felismerhetőek, és árban is versenyképesebbek a hagyományosoknál.


•    Tükör funkció
A kamera által előállított kép vízszintes vagy függőleges tükrözése. Alkalmazása olyan esetekben ajánlott, ahol nincs lehetőség a kamerát az igényeknek megfelelő pozícióba telepíteni. Gyakran csak a kamera alsó részén lehetséges a konzolhoz rögzítés, de a telepítés a "fejjel lefele" történő módon lehetséges. Ilyenkor a tükör funkció bekapcsolásával a probléma megoldható.


•    Valós DayAndNight
Az ilyen tulajdonságú kamerák nappali fényviszonyok esetén színes, míg rossz fényviszonyok esetén fekete-fehér képet szolgáltatnak. A két mód közötti váltás esetén egy ún. IR szűrőt mozgat a kamera az optika és a CCD között, így biztosítva a megfelelő képminőséget és a megfelelő fókuszáltságot.


•    Varifokális optika
Állítható fókusztávolságú optika. A fókusz állítása történhet kézzel vagy motorosan is. Alkalmazásával a telepítés során előforduló igényváltozások rugalmasan követhetők.


•    WDR (Wide Dynamic Range)
A háttérfény kompenzáció továbbfejlesztett változata. A megfelelő dinamikus tartomány beállítása lehetővé teszi a túlexponálás és alulexponálás elkerülését egy kép töredékeiben. A képen lehetőség van megkülönböztetni fényes és sötét területeket és azok részleteit. Ez a funkció különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a fény a megfigyelt tárgy hátteréből származik.